یک سوال بزرگ و ترسناک: آینده کتابِ کاغذی سیاه است؟

مرجان صادقی: اگر تصویر واضح و مشخصی از زندگی اولیه انسان دارید، یکی از این تصاویر به یاد ماندنی احتمالاً تصویر غارنشینانی است که دور آتش نشسته اند، و یکی از آنها چیزی را نقل می کند که آنها فکر می کنند ممکن است “تاریخ” باشد، اما کسی که او واقعاً نمی داند. بدانید داستان نویسی به چند هزار سال قبل برمی گردد و از چه افرادی شروع به نقل و سپس نوشتن داستان کرده اند و از چه نقطه ای به بعد قصه گویی و داستان سرایی و سپس انتشار به یکی از سرگرمی های انسان تبدیل می شود. بسیاری از جزئیات این تکامل برای ما روشن نیست و بسیاری از آنها را نمی توان به وضوح بیان کرد. در تعریف داستان، داستان به نثری گفته می شود که در آن داستانی تخیلی بیان می شود. برای دلالت بر فرآیند و فرآیند نیز به کار می رود و از این رو تاریخ فرآیند و فرآیند است و از نظر معنی به تاریخ در زبان عربی شبیه است. همچنین به نظر می رسد که ریشه کلمه «بله» در تاریخ است که به معنای خلق کردن و دادار است. با این مقدمه به سراغ موضوع مهمی می رویم که در روزهای پایانی اردیبهشت با افتتاح نمایشگاه داغ بوده است: کتاب.

چند روزی از انتشار ویدئویی از محمود دولت آبادی می گذرد که در پاسخ به خبرنگاری که از او می پرسد فکر می کنی کار کتاب او را به کجا رسانده است، پاسخ داد: کار نویسندگان به کجا می رسد؟ این پاسخ باعث خنده هر دوی ما می شود، اما این سوال بزرگ و ترسناک را در ذهن ما باقی می گذارد که سرنوشت کتاب ها به کجا می رسد. اگر جمله دولت آبادی را به کتاب کاغذی تعبیر کنیم، این دوست قدیمی با وجود اینکه کتاب های الکترونیکی فضای زیادی در خانه نمی گیرند و نیازی به دست بند ندارند تا کی در کنار یک انسان باقی می ماند؟ آیا روزی که شاید خیلی دور نباشد سرنوشت کتاب های کاغذی فراموش می شود و چیزی به نام کتابخانه در خانه ها دیده نمی شود؟

دستیابی به این پاسخ مستلزم تحقیقات تخصصی در چندین حوزه مهم از جمله جامعه شناسی و آمار فروش در ماه ها و سال های اخیر است که شاید آمار دقیقی نباشد، اما برای دادن پاسخی تقریبی به این سوال به سراغ برخی از نویسندگان و مترجمان مجرب رفتیم تا سرنوشت کتاب های کاغذی کجا می رود؟

سوال بزرگ و ترسناک: آیا آینده کتاب کاغذ سیاه است؟
سمت چپ (بالا): ابوالفضل اللهدادی، ویدا اسلامیه / سمت چپ (پایین): نسترن مکارمی، حسین لعلبازری

نسترن مکارمی، نویسنده در پاسخ به «پایان کتاب کجاست؟» او می گوید:

READ  سعید غفاری، سرپرست شبکه تلویزیونی الکوثر شد

«اینجا بود که سرنوشت تئاتر و سینما به پایان رسید. یک زندگی کم درآمد، کم درآمد و گیاهخواری… حالا باز هم تئاتر، شاید به لطف نگاه حرفه ای استادانش، هنوز در شکل است. با توجه به شرایط موجود می گویم. سینما کاملاً با وضعیت مطلوب بازار سازگار است. اولاً، تصنیف‌های پسندیده و فکر شده حذف شدند و به جای آن‌ها تولیدات گتو جایگزین شدند، که مثلاً اگر بخواهند طنز باشند، بیشتر شبیه طنز به نظر می‌رسند. آنها هم سر کار رفتند و کم کم چراغ سینما خاموش شد. در مورد کتاب های کاغذی هم همین اتفاق می افتد. فکر نکنید که کتاب های الکترونیکی به هر شکلی می توانند جایگزین کتاب های کاغذی شوند. خیر متأسفانه ناشران الکترونیکی بدون بررسی و ارزیابی کیفیت کتاب ها آنقدر کتاب و کتاب منتشر کرده اند که در عمل حوزه کتاب های الکترونیکی در حال تبدیل شدن به کانون آثاری است که اغلب به دلیل کیفیت پایین، مکان مناسبی برای انتشار پیدا نمی کنند. تحویل. البته فراموش نکنیم که چندین نامه درخشان به دلیل محدودیت های داخلی برای انتشار مجبور شدند آثار شگفت انگیز خود را به ناشران الکترونیکی عرضه کنند. اما در مجموع، هنوز هم کتاب خوبی در ذهن مخاطبان کتاب کاغذی است، هم با بررسی بهتر و هم خواندن لذت بخش تر. به نظر می رسد همان بلایی که بر سر تولیدات سینمایی آمده، سر کتاب هم بیاید. یعنی به تدریج آثار بازارمحور و مردمی جایگزین آثار فاخر می شود».

ابوالفضل اللهدادی، مترجم فرانسوی او به این سوال اینگونه پاسخ می دهد:

«با هر جهش قیمت، نگرانی درباره اینکه سرنوشت کتاب کاغذی به کجا ختم می‌شود، عمیق‌تر می‌شود. دیدگاه بدبینانه ای هم وجود دارد که سرنوشت کتاب را با روزنامه مقایسه می کند که مردم دیگر روزنامه و اخبار کاغذی را از غرفه نمی خرند و فضای مجازی و سایت های خبری را آنلاین و با سرعت و دسترسی بهتر نمی خوانند، اما فکر می کنم تقاضا برای کتاب های کاغذی است. از این در حال ناپدید شدن نیست، اگرچه شایعاتی وجود دارد مبنی بر اینکه برخی ناشران تصمیم گرفته اند کتاب هایی را به صورت الکترونیکی با تیراژی بیشتر از نسخه کاغذی خود منتشر کنند. در واقع، آنها معتقدند که کتاب های آنلاین هزینه کمتری دارند و به همان اندازه گران هستند. امروزه کتاب‌های صوتی و کتاب‌های الکترونیکی محبوبیت بیشتری در بین نسل جوان دارند. با این حال، فکر می‌کنم کتاب‌های کاغذی کوچک می‌شوند، اما ناپدید نمی‌شوند، همانطور که حضور مردم در کتابفروشی‌ها نشان می‌دهد.»

READ  نویسنده فیلمنامه اولیه «نیسان آبی»، با ماشین چینی آمد

اشاره حسین لعلبازری، نویسنده و دبیر جایزه مشهد او هم مثل ابوالفضل اللهدادی مثل نسل جوان است که سلایقشان بیشتر از نسل های قبل است و شاید مقاومت نسل قبل را برای تغییر نداشته باشند. لعلبازری با بیان اینکه ما نیز باید این تغییر ماهیت را بپذیریم، خاطرنشان کرد: نسل جدید بیشتر پذیرای تغییر است و آنها تصمیم می گیرند سرنوشت کتاب ها به کجا برسد. این واقعیت که جلسات آنها عموما مجازی و آنلاین است، آینده کتاب کاغذی را نیز پیش بینی می کند. امکان استفاده همزمان از عملکردهای جانبی کتاب های مجازی برای مثال یافتن جستجوی کلمات کلیدی و امکان استفاده از رسانه های دیگر مانند صدا و تصویر با متن، امکان تغییر فرمت و فرمت متون مانند اندازه فونت، طول. خط و اندازه صفحه نمایش سلیقه مصرف کننده نیز به این نکته اشاره کرد که به خودی خود یک مزیت بزرگ است.

ویدا اسلامیه، مترجم کتاب های «هرپوتر». او که معمولاً مخاطبان نوجوانان را مخاطب قرار می دهد، مخاطبان خود را افراد باهوشی می بیند که نسبت به همسالان خود قدرت بسیار بیشتری برای پذیرش تغییر دارند، اما هنوز هم هستند کسانی که به کتاب های کاغذی علاقه دارند که برای خرید کتاب به کتابفروشی مراجعه می کنند. به گفته وی، موضوع اقتصاد موضوعی تعیین کننده است که ما را به این موضوع وا می دارد که به چه شکل کتاب را بخوانیم. و با این حال کتاب های کاغذی هنوز شهامت رفتن راه خود را دارند، خوانندگان کسانی هستند که سرنوشت را رقم می زنند.

بیشتر بخوانید:

چرا استقبال از نمایشگاه کتاب امسال اینقدر زیاد نبود؟

چه کسی این صف را برای جشن امضای کتاب در نمایشگاه کتاب تشکیل داد؟ عکس

259259


منبع

نمایش بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

دکمه بازگشت به بالا