هانی زاده: انصارالله آماده ادامه جنگ تا تسلیم شدن عربستان است

مهسا مژدهی: جنگ یمن که از سال 2015 آغاز شد، وارد هشتمین سال خود می شود. اما در تمام سال های گذشته با وجود آسیب های فراوان به زیرساخت های یمن و حتی عربستان، این درگیری پایان نیافته و هیچ یک از طرفین جای خود را به دیگری نداده است. زمانی که بایدن به قدرت رسید، تصور می شد سعودی ها نگران از دست دادن دارایی های خود در جنگ هستند و اکنون که حامی اصلی خود را در واشنگتن از دست داده اند، به دنبال راهی برای خروج از باتلاق جنگ یمن خواهند بود. اما اتفاق جدی نیفتاد و در بغداد فقط مذاکراتی بین تهران و ریاض انجام شد که موضوع یمن در آن دخیل بود. اما پس از نزدیک به یک سال گفتگو، هیچ نتیجه ای حاصل نشده است. در خبرآنلاین با حسن هانی زاده کارشناس کشورهای عربی درباره این جنگ گفت وگو کرده ایم:

جونک وارد سال هشتم شد. وضعیت این جنگ را تاکنون چگونه ارزیابی می کنید؟

جنگ هشت ساله یمن در واقع یکی از پرهزینه ترین جنگ های دهه های اخیر است. گفته می شود عربستان سعودی در سال های اخیر بیش از 350 میلیارد دلار برای جنگ یمن در تلاش برای حذف انصارالله از ساختار قدرت یمن هزینه کرده است. اما با وجود ائتلاف منطقه ای متشکل از 14 کشور و کشته شدن هزاران زن و کودک یمنی، با وجود عربستان سعودی این اتفاق نیفتاده است. عربستان در هفت سال گذشته 17 تیپ مکانیزه را در این جنگ از دست داده است که نشان می دهد این جنگ علاوه بر هزینه های مادی، هزینه های انسانی نیز برای سعودی ها داشته است. متاسفانه جامعه جهانی در این مدت به دلیل قدرت مالی عربستان در قبال جنایاتش علیه مردم یمن سکوت اختیار کرد. این نشان می دهد که غرب و آمریکا نگاهی کاملاً دوگانه به مسائل منطقه ای و جهانی دارند و از این رو به نظر می رسد با وجود اینکه مردم آسیب زیادی دیده اند، شرایط میدانی به نفع یمنی ها تغییر کرده است. زیرا انصارالله و مردم یمن موفق شدند از امکانات بومی خود برای تولید پهپادهای راداری مدرن و موشک های بالستیک پیشرفته استفاده کنند و به تاسیسات نفتی عربستان آسیب جدی وارد کنند. در هفته‌های اخیر سایت آرامکو و پایگاه‌های اصلی عربستان سعودی و کارخانه‌های نمک‌زدایی هدف قرار گرفته و منهدم شده است. این به قیمت بالایی برای سعودی ها منجر می شود. این وضعیت نشان می دهد که سعودی ها برای خروج از این باتلاق باید در آینده با انصارالله و ارتش و نیروهای انقلابی یمن وارد گفت وگو شوند.

READ  سامانه های توپخانه آمریکایی به اوکراین رسید

به نظر می رسد جنگ یمن یک جنگ فرسایشی و بی نتیجه است که هیچ یک از طرفین در آن برنده نمی شوند. با این حال مردم یمن در هشت سال گذشته مقاومت شدیدی از خود نشان داده و تسلیم سعودی ها نشده اند.

همانطور که اشاره کردید، هزینه های مادی جنگ یمن برای ریاض بسیار زیاد بود. بحث این است که برخی تحلیل می‌کنند که سعودی‌ها دیگر نمی‌توانند هزینه جنگ را در آینده نزدیک بپردازند. این وضعیت چقدر صحت دارد و آیا می تواند از ادامه جنگ جلوگیری کند؟

چون عربستان روزانه ده میلیون بشکه نفت صادر می کند تا حدودی می تواند جنگ را از نظر مالی اداره کند آنها در حال جنگ هستند. عربستان سعودی تاکنون 350 میلیارد دلار هزینه کرده است، اما نتوانسته است وضعیت میدانی یمن را تغییر دهد.

اخیراً در اردیبهشت ماه سال گذشته، عربستان سعودی سلسله مذاکراتی را با ایران در بغداد آغاز کرد که مهمترین و پیچیده ترین آن، جنگ یمن بود که نتوانست به نتیجه قابل قبولی دست یابد. بنابراین عربستان از نظر میدانی و قدرت نظامی قادر به رویارویی با انصارالله یمن نیست. ارتش عربستان قادر به ادامه این جنگ فرسایشی نیست.

یکی از رایج ترین نظریه ها از زمان روی کار آمدن بایدن در ایالات متحده این بود که وقتی حمایت بی چون و چرای واشنگتن از عربستان متوقف شود، ریاض مجبور خواهد شد از طریق مذاکره به جنگ یمن پایان دهد. اما هنوز هیچ نشانی از این اقدام وجود ندارد. چقدر احتمال دارد که این وضعیت بین ریاض و آمریکا در آینده نزدیک بر جنگ یمن تأثیر بگذارد؟

READ  چه عواملی عربستان را مجبور به صلح در یمن کرد؟

در واقع، دولت بایدن نقاط ضعف بسیاری را نشان داده است. در افغانستان، دولت بایدن شکست خورد. نیروهای ناتو به سرعت از کشور خارج شدند که منجر به بحران و افزایش طالبان شد. در عراق، نیروهای آمریکایی چندان مؤثر نیستند. در یمن نسبت به سیاست های بایدن بی تفاوتی وجود دارد. دولت باید دولتی بی طرف و غیرفعال باشد و نتواند بر بحران های جهانی تأثیر بگذارد. اکنون اختلافات زیادی بین واشنگتن و ریاض و امارات وجود دارد. اما در واقعیت، تنها فشار سیاسی دولت بایدن بر عربستان سعودی است که سعودی ها را نگران می کند که تیم جدید کاخ سفید نتواند وضعیت را به نفع سعودی ها در منطقه حفظ کند.

آیا اختلافاتی که از آن صحبت کردید می تواند به پایان جنگ یمن در هشت سال آینده کمک کند؟

به هر حال این جنگ روزی تمام می شود و عربستان هزینه های زیادی را متحمل می شود. هدف این است که عربستان در این جنگ حتی در عرصه سیاسی موفق شود. اما هشت سال بعد می بینیم که عربستان هیچ دستاوردی نداشته است. دولت بایدن نیز نمی خواهد این جنگ را ادامه دهد. اما سعودی ها زمانی به این جنگ پایان خواهند داد که آسیب جدی تری ببینند. انصارالله نیز انگیزه ای برای ادامه جنگ و در نهایت وادار کردن سعودی ها به تسلیم دارد.

4949


منبع

نمایش بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

دکمه بازگشت به بالا