
مرگ سالانه 60000 نفر بر اثر استعمال دخانیات در کشور
دکتر کمال حیدری در نشست خبری هفته ملی بدون دخانیات گفت: وقتی نوبت به دخانیات میرسد، غمگینتر میشویم. زیرا معتقدیم برای مقابله با این کالای مضر که هم محیط زیست و هم سلامت انسان را به خطر می اندازد، همدلی لازم صورت نمی گیرد. یعنی تا زمانی که قانون کافی داشته باشیم. با این حال، در بحث مالیات بر تنباکو، انتظار داشتیم بیشتر وضع شود. سیاستی که اکثر کشورهای دنیا برای کاهش تقاضای دخانیات در پیش گرفته اند اما متأسفانه به راحتی از کنار این موضوع گذشتیم. در حالی که انتظار می رفت با این سیاست بتوانیم تقاضا را کاهش دهیم که جواب نداد.
وی افزود: بر این اساس باید به سمت برنامه هایی برویم که واجد شرایط هستند. در قالب دستگاه ها به ویژه دستگاه های فرهنگی، دستگاه های دست اندرکار تولید این محصولات زیان آور و اصناف و … باید در این زمینه کمک کنند.
حیدری ادامه داد: در زمینه مالیات بر دخانیات در بین بسیاری از کشورها تقریبا جزو آخرین کشورها هستیم. اگر مالیات بر محصولات دخانی بر اساس آنچه ما پیشنهاد دادیم می شد، حدود 30 هزار میلیارد تن فولاد به کشور تعلق می گرفت. در حالی که اکنون نظام سلامت بیش از 10 برابر این رقم را برای عوارض مصرف دخانیات در کشور هزینه می کند. با عرض پوزش، این منبع ایجاد نشده است.
وی افزود: چرا باید میانگین سن مصرف دخانیات کاهش و مصرف در بین بانوان افزایش یابد چرا دانش آموزان ما باید به راحتی به این مواد دسترسی داشته باشند، چرا همه اصناف می توانند دخانیات عرضه کنند؟ .
حیدری گفت: زمانی که بحث افزایش مالیات این مواد در مجلس مطرح شد، اعلام شد که باعث افزایش قاچاق می شود؟ آیا ترافیک در طول سال ها تغییر کرده است؟ ما از شرایط فعلی راضی نیستیم و به دنبال سلامت مردم و توسعه بهداشت عمومی هستیم. باید بپرسیم چرا قوانین را نباید حساب کرد؟ و چرا امروزه باید سیگار در بین خانم ها افزایش پیدا کند و موضوع عطر و انتشار آن برای جذب جوانان در دستور کار قرار گیرد؟ در حال حاضر بیشترین دغدغه را برای جامعه جوانان در این حوزه داریم و از طرفی میانگین سن مصرف کاهش یافته است.
وی ادامه داد: در ایام تاج، عرضه قلیان در اماکنی مانند رستوران ها و غیره. ممنوع شد و سپس قلیان ارائه شده در این مراکز باید غیرقانونی اعلام شود.» این موارد نیاز به نظارت دارند. البته کشیدن قلیان در برخی استان ها ممنوع است اما در برخی استان ها اصلا مدیریت نمی شود.
حیدری افزود: وزارت بهداشت با وجود بار سنگین دیگر وظایف و بی میلی همچنان پیگیر موضوع کاهش مصرف دخانیات است.
وی در خصوص استفاده دانش آموزان از مواد دخانی مانند سیگار و … گفت: وزارت بهداشت مدعی عمومی سلامت جامعه است. این در حالی است که وزارت بهداشت از مالیات دخانیات پولی دریافت نکرده است که باید برای سلامت جامعه هزینه شود تا در حوزه تعهدات خود اقدام کند. کشور ما کمترین مالیات را بر تنباکو دریافت می کند. تمام اسناد تاثیر مالیات بر کاهش مصرف ارائه شده است و مجلس باید پاسخگو باشد.
وی گفت: سالانه 60 هزار نفر بر اثر استعمال دخانیات در کشور جان خود را از دست می دهند.
وی گفت: با توجه به اینکه در حوزه سلامت در همه رده های سنی و جنسیتی برنامه های مبارزه با دخانیات داریم جلساتی را با آموزش و پرورش، اصناف و … برگزار کرده ایم و بسیاری از استان ها به نتایج خوبی رسیده اند. یکی از گروه های اصلی و هدف ما جوانان و نوجوانان است و برنامه هایی در این زمینه داریم. به عنوان مثال برخی معتقدند چون دود قلیان از آب عبور می کند، اگر سموم قلیان وارد بدن شود ضرری ندارد و در این مورد به اطلاع شما می رسانیم. یک وعده قلیان به اندازه 60 تا 70 نخ سیگار مضر است.
حیدری افزود: عدم آگاهی از قوانین در مدارس، اصناف و …. یکی از دلایل شیوع سیگار در بین افراد زیر 18 سال است. بر اساس نظرسنجی انجام شده در سال 2016، 3.4 درصد از نوجوانان سیگاری هستند، در حالی که این میزان برای دختران 2.1 درصد و برای پسران 4.8 درصد است. 5.7 درصد از نوجوانان قلیان مصرف کرده اند که 7.3 درصد پسر و 4.3 درصد دختر هستند. آمارها نشان می دهد که دختران به قلیان و سیگار روی آورده اند.
وی افزود: بدیهی است زمانی که سن سموم موجود در تنباکو که دارای 4000 ماده سمی و 70 ماده سرطان زا است کاهش یابد، می تواند با کاهش سن سرطان و مشکلات ریوی و … سریعتر عمل کند.
233233
منبع