
مردم تمایلی به فروش اجناس خود به دلالان ندارند زیرا… / کالاهای دست دوم هم گران است
افزایش شدید قیمت ها در بازار لوازم خانگی قدرت خرید جامعه متوسط را به شدت کاهش داده است و بسیاری از افرادی که به دلیل ارزان بودن لوازم خانگی در دهه 90، سالی یک بار برخی از مبلمان خود را تعویض می کنند، در سال های اخیر به دلیل گرانی لوازم خانگی دیگر قادر به تعویض مبل خود نیستند و پس از پایان دادن به آخرین نفس، لوازم منزل خود را کار می کنند. برگشت در واقع در شرایط تورمی فعلی و درآمدهای ناموجود، دامپینگ معنای خود را از دست داده است. در سال های نه چندان دور انبار بسیاری از خانه ها مملو از لوازم آنتیک و قابل استفاده و حتی نو بود که سال ها یا ماه ها برای هیچ یک از اعضای خانواده قابل استفاده نبود، اما اکنون این لوازم به سرعت در ویترین اپلیکیشن های تبلیغاتی برای فروش گذاشته می شوند و به اندازه تعویض و فروش، قابل تعویض و تعویض و مفید بودن هستند.
اگرچه به نظر می رسد در این گرانی ها که مردم از خرید کالاهای نو دست کشیده اند، بازار کالاهای دست دوم داغ است، اما چون تورم و گرانی مسری است، بر قیمت اجناس دست دوم نیز تاثیر گذاشته و قیمت این اجناس به قدری افزایش یافته که اجناس دست دوم برای مردم گران می شود. به عنوان مثال قیمت یخچال ساید بای ساید برند کره ای که در سال 1396 بین 8 تا 21 میلیون تومان بوده است، امسال در سایت های تبلیغاتی دست دوم 78 میلیون تومان به فروش می رسد در حالی که سال گذشته در سایت های تبلیغاتی دست دوم 50 تا 60 میلیون تومان فروخته می شد. این نشان می دهد که کالاهای دست دوم متناسب با تورم قیمت گذاری شده و ارزش افزوده دارند.
در چنین فضایی مردم نیز هوشیار شده اند و پس از رصد مداوم قیمت ها حاضر نیستند اجناس مستعمل خود را با قیمت پایین به دلالان بفروشند. در واقع فعالیت اپلیکیشن های تبلیغات مجازی دلیل حذف واسطه ها و فروش کالاهای دست دوم خود به خریداران واقعی بدون واسطه است تا خود تمامی سود حاصل از فروش را دریافت کنند. این مشکل باعث شد تا کسب و کار دلالان و فروشندگان فرش امانت که از بلندگوهای کوچه و خیابان فریاد می زدند مبل می خریم به رکود شدیدی فرو رود.
داود عبداللهی فرد، رئیس اتحادیه دلالان و گروفروشان تهران در گفت و گو با همشهری آنلاین درباره بازار کالاهای دست دوم، اظهار کرد: اگرچه گرانی بازار لوازم خانگی باعث شده تا مردم تمایل بیشتری به خرید لوازم دست دوم نسبت به گذشته داشته باشند، اما با توجه به افزایش قیمت ها، قدرت خرید چندانی برای مردم وجود ندارد و برخلاف تصور مردم، این بازار و شرایط برای مردم سخت شده است. کاهش قدرت خرید حتی در حوزه کالاهای دست دوم شرایط را به جایی رسانده است که مردم مجبورند از اجناس خود نهایت استفاده را ببرند و عمدتاً چندین بار به تعمیر لوازم خانگی متوسل شوند. به همین دلیل است که اخیرا با وجود تقاضا، گاهی کالایی برای فروش در بازار دست دوم وجود ندارد و فضا به سمتی رفته که معاملات کمتر شده است.
عبداللهی فرد درباره وضعیت کسب و کار فعال در این حوزه نیز گفت: در گذشته که مردم دسترسی چندانی به فضای مجازی نداشتند و تورم مانند الان به زندگی آنها فشار نمی آورد، تجمل گرایی رواج داشت و برخی خانواده ها سالی چندین بار لوازم خانگی خود را نو می کردند و اجناس دست دوم خود را به دلال ها می فروختند و به این کالاها نگاه می کردند و قیمت آن چندان مهم نبود. از طرفی چون اپلیکیشن تبلیغاتی وجود نداشت، مقایسه قیمت در بازار وجود نداشت و مردم محدوده قیمت کالاهای دست دوم را نمی دیدند، بنابراین اجناس خود را بسیار ارزان به دلالان داخلی می فروختند، اما اکنون که قیمت همه کالاها در فضای مجازی موجود است، مردم نیز آگاه شده و این محصول را به عنوان یک کالای ارزش افزوده می بینند که می تواند با فروش مستقیم آن، سود خوبی را برای آنها به ارمغان بیاورد. به مشتری واقعی با قیمت بالا
وی افزود: این مشکل باعث شده تا 15 درصد از اعضا از ابتدای امسال به دلیل کسادی بازار پروانه کسب خود را لغو کنند.
عبداللهی فرد همچنین با صدور این هشدار گفت: کسانی که خودشان اجناس خود را خرید و فروش می کنند باید عواقب آن را تحمل کنند زیرا نمی توانند گلایه خود را به جایی ببرند. اما اگر از اعضای اتحادیه ما که پروانه کسب دارند خرید کنند، این موضوع در کمیته رسیدگی به شکایات اتحادیه قابل پیگیری است.
حتما فاکتور خرید را از کارگزار دریافت کنید
رئیس اتحادیه دلالان و رهنفروشان تهران در خصوص نظارت بر فعالیت دلالان گفت: خرید و فروش کالاهای دست دوم بهویژه لوازم خانگی توافقی است زیرا قیمت مشخصی وجود ندارد که بتوانیم با فروش مجدد معامله کنیم، اما مهمترین توصیهای که در خصوص معاملات میتوان کرد این است که خریداران در صورت داشتن فاکتور از اعضای اتحادیه، فاکتور دریافت کنند، در صورتی که امتیازات کالای خود را در اتحادیه ثبت کنند. ، مشتریان می توانند شکایت کنند. زیرا در برخی از شکایات دیده ایم که اجناس دست دوم به جای نو به مشتریان فروخته می شود. هر ماه 10 تا 15 شکایت به اتحادیه ما ارسال می شود و ما آنها را پیگیری می کنیم. گاهی برخی از فروشندگان مثلاً یک برند ایرانی را به نام برند خارجی می فروشند و تقلب می کنند، پس مشتریان باید مراقب باشند.
وی در خصوص اینکه چه اجناسی بیشتر در بازار دست دوم خرید و فروش می شود، گفت: فروش معمولا فصلی است، به عنوان مثال اکنون که در فصل تابستان هستیم، فروش تجهیزات برودتی دست دوم مانند کولرهای آبی و گازی و پنکه، کولر آبی، یخ ساز، یخچال در بین مردم رایج شده است. معمولا افرادی که قصد خرید اجناس دست دوم را دارند، این لوازم را بیشتر برای رفع نیاز خود می خرند نه تجمل گرایی.
220
منبع