لزوم آشنایی با فرهنگ و معماری بندر تاریخی “کنگ”


در این کنفرانس کارشناسان معماری و شهردار بندرکنگ آنها در مورد ویژگی های تاریخی، فرهنگی و جغرافیایی و چالش های معماری و شهرسازی بندر تاریخی کنگ صحبت کردند. این همایش که با حضور شهرداری بندرعباس و شهرداری بندرکنگ در مرکز اسناد تاریخی شهرداری بندرعباس برگزار شد، پذیرای تمامی علاقمندان به تاریخ، فرهنگ و معماری اقلیم هرمزگان بود.

هویت و فرهنگ باستانی

در ابتدای این همایش، مهدی نوبانی، شهردار بندرعباس وی ضمن خیرمقدم و تشکر از حضور اساتید و فرهیختگان گفت: کار بسیار زیبا و زیبایی در بندرکنگ انجام شده و جا دارد از جناب آقای زارعی شهردار بندرکنگ بابت این اقدامات تشکر و قدردانی کنیم.

وی افزود: مردم استان هرمزگان همیشه به خونگرمی و فردیت شهره هستند و باید برای ارتقای این هویت تلاش کنیم.

شهردار بندرعباس در ادامه با بیان اینکه برنامه های مرتبط با تاریخ و فرهنگ هرمزگان باید مستمر باشد گفت: در صورت تداوم چنین برنامه هایی می تواند نتیجه مناسبی داشته باشد. وی افزود: کارهای انجام شده توسط مرکز اسناد تاریخی شهرداری بندرعباس بسیار ستودنی است و حتی پیشکسوتانی از ادارات مختلف برای بازدید و یادآوری به اینجا می آیند. نوبانی با اشاره به اهمیت فرهنگ سازی در رسانه گفت: همین الان در سطح جهانی با کمک سینما و رسانه و فرهنگ سازی دارند هویت و فرهنگ خود را می سازند، اما چند صد سال پیش در آنجا فرهنگ وجود نداشت. “این در حالی است که ما چهارصدمین سالگرد بنادر خود را جشن می گیریم و به فرهنگ استان خود افتخار می کنیم.”

بندر دریایی

ایوب زارای شهردار بندرکنگ در این همایش با بیان اینکه بندر تاریخی کنگ ریشه در ایران قبل از اسلام دارد، گفت: در آن زمان بندر کنگ به دریا و کشتیرانی معروف بود. وی افزود: یافته های باستان شناسی نشان می دهد که تاریخ و فرهنگ سنتی مردم کنگ که از گنجینه های تاریخ بشر هستند در گذشته وجود داشته است. شهردار بندر تاریخی کنگ با اشاره به فرهنگ و تمدن غنی بندر کنگ گفت: در دنیای امروز قوانین و مقررات معماری و شهرسازی نیازمند بازنگری و همچنین بازنگری است.

READ  اجرای طرح آهن آلات و کمک های تکمیلی در مدارس استان سمنان

وی افزود: در نظر گرفتن نوعی ضوابط و مقررات برای همه شهرها دیدگاه درستی نیست و طرح تفصیلی بندرکنگ کل بافت را تخریب می کند.

زارای ضمن تشکر از میراث فرهنگی، ابراز امیدواری کرد که شهر تاریخی بندر کنگ به زودی به ثبت جهانی برسد و گفت: ثبت یک شهر به عنوان شهر تاریخی در جهان می تواند بیش از بسیاری از شاخص های توسعه ای توسعه یابد. مانند آب، برق و گاز کمک خواهد کرد. وی افزود: بسیاری از صاحب نظران معماری پست مدرن را مورد مطالعه و تحقیق قرار داده اند تا جایی که نگاه ها به معماری تغییر کرده و از کپی برداری از معماری شهرهای دیگر کمتر استفاده می شود.

زارعی با بیان اینکه اقلیم و جغرافیا در معماری یک شهر نقش بسزایی دارد، خاطرنشان کرد: عناصر و مصالح به کار رفته در بناهای قدیمی، الگوهای ساخت و ساز تاریخی منطقه و اقلیم آن را نمی توان در معماری و شهرسازی یک شهر نادیده گرفت.

وی افزود: در حال حاضر ضوابط دیگر معیار واردات نیست و این ضوابط حتی اگر از شهرستان همسایه باشد، ملاک واردات است و باید مختص شهرستان باشد و حتی ضوابط 60 و 40 نیز باید تغییر کند. به توسعه شهری یک شهر نگاه کنید و سپس برای توسعه آن برنامه ریزی کنید و برای تحقق یک پارک باید برند شهر خود را در نظر بگیریم. وی در پایان توضیح داد: از سوی دیگر باید ارتباط تمدن با سطح زمین را بررسی کنیم و سپس خیابان های خود را طراحی کنیم.

گویش مردم بندرکنگ

در پایان این مراسم عبدالحسین رئیس پور کارشناس معماری و شهرسازی در خصوص گویش و فرهنگ معماری بندرکنگ گفت: آسفالت خیابان های شهر.

READ  مصرف آب در بخش کشاورزی استان چهارمحال و بختیاری کمتر از منابع تخصیصی است

وی افزود: زمانی که وارد کنگ شدم متوجه شدم مردم کنگ از کلماتی استفاده می کنند که برایم بسیار جالب و جدید بود، مانند کلمه آناشید یا اولین کلماتی که معمولا در زندگی روزمره از آنها استفاده نمی کنیم، اما در گویش مردم بندرکنگ . .

ریساپور با بیان اینکه بیشتر لغات به کار رفته در گویش بندرکنگ قدمتی هزاران ساله دارد، گفت: فارسی زبانی است که صدها سال پیش مانند شاهنامه خوانده می شود و به آن توجه می شود اما در زبان های دیگر مانند دوران جوانی شکسپیر نه. آسان برای خواندن

وی افزود: برخی از واژه هایی که در بندرکنگ استفاده می شود در سایر نقاط کشور کمتر دیده می شود و همه این واژه ها مربوط به هزاران سال پیش است.

در پایان این مراسم کاپیتان علی حمود به بیان خاطراتی از قایقرانی پرداخت و محمد آتشین ماه نیز به تشریح معماری و شهرسازی بندر کینگ پرداخت.


منبع

نمایش بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

دکمه بازگشت به بالا