
فرونشست؛ یکی از دلایل مهاجرت اصفهانی ها به گیلان و مازندران / افزایش ویلاسازی در شمال
دوربین فکور: برداشت بی رویه از آب های زیرزمینی سال به سال دشت های ایران را فقیرتر می کند و فرونشست کشور را افزایش می دهد. میزان غرق شدن زمین در ایران بیش از 5 برابر میانگین جهانی است و از 609 دشت کشور، حدود 470 دشت تحت تأثیر غرق شدن زمین قرار گرفته اند. این در حالی است که استان اصفهان در شرایط بسیار بحرانی قرار دارد به طوری که میزان فرونشست سالانه در این استان بیش از 18 سانتی متر است.
به گفته مدیرکل زمین شناسی استان اصفهان 35 دشت در استان اصفهان وجود دارد که از این تعداد 27 دشت ممنوعه و 10 دشت از این 27 دشت بحرانی است. تنها 8 دشت آزاد در اصفهان وجود دارد که بیشتر در نواحی شرقی استان قرار دارند. در این هشت دشت آزاد به دلیل کیفیت بسیار پایین سفره های زیرزمینی و یا حفر چاه ها که دلیل اصلی از بین رفتن سفره است، نشست خفیفی رخ می دهد.
زمین های کشاورزی، ساختمان ها و زیرساخت های شهری و همچنین بناهای تاریخی به طور مستقیم تحت تاثیر غرق شدن در استان اصفهان قرار گرفته اند. هفته گذشته استاندار اصفهان از تخلیه 100 مدرسه در استان به دلیل رانش زمین خبر داد. اکثر این مکاتب دارای ساختمان های فرسوده و استحکام کافی نیستند و بیشتر دانش آموزانی که در آنها تحصیل می کنند از پایه های کم درآمد و پایین هستند.
پس از اپیدمی کرون، دانش آموزان مناطق محروم به دلیل مجازی سازی آموزش و عدم دسترسی به امکانات آموزشی مانند تلفن همراه با مشکلات جدی مواجه شدند. اکنون پس از وجود مدارس، آموزش دانش آموزان به این روش تحت الشعاع رانش زمین قرار گرفته است. رانش زمین شهرها و روستاها را در برابر زلزله آسیب پذیرتر می کند، بنابراین احتمال وقوع زلزله در مدارسی که ساختمان آنها تحت تاثیر رانش زمین قرار گرفته اما تخلیه نشده است، خبر از فاجعه ای فاجعه بار می دهد. در این باره با بهرام نادی از اعضای کارگروه زمین لغزش اصفهان گفت و گو کرده ایم.
وضعیت مدارس تخلیه شده بر اثر رانش زمین در استان اصفهان چگونه است؟
دشت اصفهان- برهار شامل شهرهایی چون اصفهان، دولت آباد، حبیب آباد، گز، شاهین شهر و… با جمعیتی بالغ بر 2.5 میلیون نفر می باشد. برداشت بی رویه از آب های زیرزمینی منجر به فرورفتن زمین در این دشت با حداکثر سرعت 18.5 سانتی متر در سال 1400 شد. گروه ها و مهاجران به گفته استاندار اصفهان تاکنون 100 مدرسه در استان به دلیل رانش زمین تخلیه شده است و سازمان نوسازی و تجهیز مدارس اصفهان در حال بررسی و شناسایی مدارس تخریب شده بر اثر رانش زمین در استان است.
مشکل اصلی مدارس استان اصفهان در این زمینه به دو قسمت تقسیم می شود. بخش اول مربوط به 10 هزار مدرسه تخریب شده در استان اصفهان و بخش دوم عدم توجه کافی به ساخت فضاهای آموزشی و فرهنگی در مسکن مهر، شهرهای جدید و غیره است. مسکن شهری مهر فولادشهر و عطشاران بدون توجه به نیازهای اولیه زیرساخت های آموزشی نمونه هایی از مسکن انبوه و ساخت سریع مسکن است. بر اساس این ارقام، تلاش فراوان سازمان نوسازی و خیرین محترم مدرسه سازی در ساخت 470 مدرسه در اصفهان در سال 1400 نتوانسته کمبود فضای آموزشی در شهرک های جدید، مسکن مهر و مدارس تخریب شده را برطرف کند.
دلیل اصلی غرق شدن زمین در این منطقه چیست؟
علت اصلی فرونشست در دشت اصفهان- برهار 4854 حلقه چاه مجاز با عملکرد سالانه 286 میلیون مترمکعب، 1490 حلقه چاه غیرمجاز با عملکرد سالانه 29 میلیون مترمکعب با مجموع 315 میلیون مترمکعب در سال و کمبود سفره های زیرزمینی به دلیل عدم جریان آب سطحی در زاینده رود. حتی اگر یارانه آب حذف شود و قیمت جهانی به طور متوسط 2.2 دلار برای هر مترمکعب آب باشد، اقتصاد مبتنی بر آب به معنای تخریب شهرها، مدارس، کشاورزی، تهدید امنیت غذایی و برهم زدن آرامش عمومی برای 700 میلیون دلار است. سود در سال.
آیا پدیده غوطه ور شدن زمین منجر به افزایش مهاجرت و جابجایی در داخل و خارج از روستا شده است؟
در حال حاضر تعدادی از مردم اصفهان به دلیل بی اطلاعی از وضعیت آب و عواقب غرق شدن آب در آینده به مناطق شمالی کشور و به استان های گیلان و مازندران مهاجرت کرده اند. اما همین مهاجرت به استان های مازندران و گیلان نیز منجر به افزایش ویلاسازی و در نتیجه تخریب جنگل ها و اکوسیستم های مناطق شمالی شده است. این در حالی است که شهر اصفهان و شهرهای اطراف آن مانند فولادشهر و بهارستان از مناطق مهاجرپذیر محسوب می شوند و بار جمعیتی دارند. این بار مهاجرتی همچنین باعث افزایش فشار بر منابع آب و خاک و تسریع در غرق شدن زمین می شود.
بیشتر بخوانید:
تنها استان امن کشور از نظر فرونشست اعلام شده است
منبع