
علت دوم نابینایی غیرقابل برگشت را شناسایی کنید
نوید نیلفروشان در خصوص گلوکوم گفت: گلوکوم بیماری عصب بینایی و به اصطلاح نوروپاتی بینایی است که دومین عامل نابینایی غیرقابل برگشت در جهان است.
وی افزود: در گلوکوم افزایش فشار داخل چشم عمدتاً به عصب بینایی آسیب می رساند و در مراحل اولیه بیماری منجر به کاهش دید محیطی (میدان بینایی) و سپس کاهش شدید دید عمومی و در نهایت نابینایی می شود.
نیلفروشان ادامه داد: متاسفانه آسیب های ناشی از بیماری با علم امروز قابل ترمیم و معکوس نیست. به این معنی که اگر اختلال عصب بینایی ناشی از این بیماری باشد، آسیب قابل ترمیم و درمان نیست. کاری که باید برای این بیماران در تشخیص زودهنگام انجام دهیم این است که با انجام اقدامات درمانی مناسب از آسیب بیشتر به عصب بینایی و از دست دادن بینایی جلوگیری کنیم.
وی گفت: این به سن بستگی دارد، اگرچه ممکن است در هر سنی اتفاق بیفتد. از هر 4000 تا 5000 نوزاد، یک نوزاد مبتلا به گلوکوم متولد می شود. در سنین بالا میزان بروز آن بسیار بیشتر است و حدود یک تا دو درصد افراد بالای 40 سال در هر جامعه به این بیماری مبتلا می شوند. هر چه سن شما بیشتر باشد احتمال بیماری بیشتر می شود و افراد بالای 70 و 80 سال حدود 4 تا 5 درصد بیشتر در سنین پیری بیمار می شوند.
وی افزود: یکی از مهم ترین علل آب سیاه افزایش فشار داخل چشم است که در برخی افراد احتمال آن بیشتر است، به عنوان مثال افرادی که عینک می زنند، کسانی که به اصطلاح نزدیک بینی و حفره ای هستند ممکن است هر دو گروه باشند. در معرض گلوکوم قرار بگیرید.
نیلفروشان گفت: احتمال ابتلا به گلوکوم در افرادی که دارای زمینه خانوادگی مثبت هستند، چهار تا پنج برابر بیشتر از سایر افراد جامعه است.
وی افزود: کسانی که سابقه ضربه به چشم و به ویژه ضربه هایی که به دلایلی منجر به جراحی و به طور کلی چندین عمل جراحی چشم می شود می توانند باعث گلوکوم شوند. کسانی که به دلیل مشکلات عمده چشمی مانند آلرژی و آلرژی نیاز به مصرف قطره های خاص، به ویژه کورتیکواستروئیدها دارند، ممکن است در معرض خطر ابتلا به گلوکوم باشند.
یک استاد چشم پزشکی دانشگاه علوم پزشکی ایران گفت: بیماری های جسمی مانند دیابت و مبتلایان به فشار خون و یا مبتلایان به بیماری تیروئید از جمله مواردی هستند که احتمال ابتلا به گلوکوم بیشتر است.
وی افزود: مهمترین علامت گلوکوم بدون علامت است و در بیشتر موارد بالای 80 تا 90 درصد بیماران هیچ علامتی را ذکر نمی کنند و تنها حدود 5 درصد بیماران ممکن است علائمی مانند قرمزی چشم، سردرد، چشم درد، نشان دهند. کاهش ناگهانی بینایی آب سیاه معمولاً ابتدا دید محیطی و سپس دید مرکزی یا دید دقیق را در انسان تحت تأثیر قرار می دهد و این آسیب تدریجی است. اکثر مردم متوجه این تغییر نمی شوند، بنابراین وقتی فردی به دلیل اینکه متوجه از دست دادن بینایی مرکزی می شود به پزشک مراجعه می کند، در واقع بیماری در مرحله بسیار پیشرفته ای قرار دارد.
نیلفروشان ادامه داد: از این رو بیماران باید در نظر داشته باشند که در اکثر موارد علامتی ندارند به همین دلیل به این بیماری سارق بینایی می گویند.
وی افزود: تشخیص بیمار عمدتاً با معاینه توسط چشم پزشک انجام می شود و همچنین از یک سری روش های تصویربرداری استفاده می شود که ممکن است بیماران پس از تشخیص بیماران تحت درمان با دارو، هر از چندگاهی نیاز به تکرار این آزمایشات داشته باشند. آنها عمدتاً به شکل قطره های چشمی قرار می گیرند.علاوه بر داروها، ممکن است برای کنترل بیماری و جلوگیری از پیشرفت بیماری به لیزر و روش های جراحی نیز نیاز باشد.
وی گفت: مردم باید بدانند که ممکن است چندین بار در زندگی خود به چندین عمل جراحی نیاز داشته باشند. هدف از درمان بیماران جلوگیری از پیشرفت بیماری است. ما نمی توانیم بیماری را درمان کنیم به این معنا که به یک فرد دارو یا جراحی و لیزر بدهیم و بعد بگوییم بیماری کاملاً از بین رفته است و نیازی به اقدام دیگری نیست. با این حال، در درصد کمی از بیماران، لیزر نهایی یا جراحی ممکن است رخ دهد.
این متخصص چشم پزشک و فوق تخصص گلوکوم و بورسیه قرنیه افزود: توصیه ما به بیماران و پیشگیری از بیماری های جامعه این است که چون گلوکوم یک بیماری خاموش نامیده می شود، توصیه می کنیم افراد بالای 40 سال هر دو تا سه سال یکبار به طور روتین و در افراد بالای در سن 70 سالگی، معاینه معمول چشم باید هر یک تا دو سال یکبار انجام شود.
وی ادامه داد: کسانی که سابقه خانوادگی گلوکوم مثبت دارند قطعا باید در سنین پایین تر و بیشتر غربالگری شوند و این نکته ای است که باید به عنوان یک توصیه مورد توجه قرار گیرد.
وی ادامه داد: گلوکوم دومین عامل نابینایی در جهان است و حدود 80 تا 90 میلیون نفر در سراسر جهان از این بیماری رنج می برند که حدود 10 درصد از آنها از نابینایی دو طرفه رنج می برند و حدود 15 درصد از نابینایی های ما در جهان ناشی از گلوکوم است. این است که اگر این بیماری به موقع تشخیص داده و درمان شود، می توان از این نابینایی پیشگیری کرد و در صورت بروز، دیگر قابل برگشت و درمان نیست.
بیشتر بخوانید:
اختلال دید در شب یکی از علائم مهم آب سیاه است
4747
منبع