
ساخت و ساز تحت تاثیر 5 عامل مهم/ بازار مسکن امسال به کجا می رود؟
به گزارش خبرگزاری آنلاین، رئیس اتحادیه مشاوران املاک طی ماه های اخیر بارها هشدار داده است که قیمت مسکن پس از امضای قرارداد به شدت کاهش یافته و سرمایه گذاران باید برای زیان های بزرگ در این بازار آماده باشند.
این در حالی است که قیمت مسکن حتی در کندترین ماه های فروش نیز به افت رضایت نمی دهد و اکنون در تهران به 33 میلیون تن بر مترمربع رسیده است. این وضعیت برخی را بر آن داشته تا بر اساس قیمت مصالح ساختمانی و مواد اولیه، ارزیابی کنند که آیا قیمت مسکن در حال کاهش است یا خیر و در صورت احیای برجام، می توان امیدوار بود قیمت ها را در این بازار کاهش دهیم.
بیشتر بخوانید:
پیش بینی وضعیت اقتصادی در صورت احیای برجام/ مهمترین اتفاق اقتصادی سال گذشته چه بود؟
کلید طرح نهضت ملی مسکن برای ساخت چهار میلیون مسکن در ایران نکته دیگری است که ناظران برای تحلیل قیمت مسکن در آینده به آن اشاره می کنند. خودداری دولت از اعلام قیمت نهایی واحدهای مسکونی ساخته شده در این قالب از یک سو و اعلام سازمان نظام مهندسی مبنی بر قیمت هفت میلیون تنی مسکن از سوی دیگر، همگی از مولفه های که برخی کارشناسان آن را کاهش قیمت مسکن در سال می دانند. کمی جلوتر است.
نرخ تورم در ایران در مرز 40 درصد است و گمانه زنی ها نشان می دهد که با حذف ارز 4200 تومانی و جایگزینی یارانه ریالی به جای یارانه ارزی، امکان افزایش بیشتر تورم وجود دارد.
متخصصان چه می گویند؟
بیت الله ستاریان، کارشناس مسکن، وضعیت مسکن در سال 1401 را پیش بینی کرد: بازار مسکن را باید از دو جهت ساخت و فروش ارزیابی کرد. در قسمت اول، با توجه به برنامه دولت برای ساخت یک میلیون مسکن در سال، می توان انتظار رونق چشمگیری در این حوزه داشت. از نظر فروش اما انتظار برای کاهش قیمت چندان منطقی نیست.
وی در توضیح این موضوع افزود: با توجه به تاخیر عرضه و تقاضا، حتی اگر یک میلیون خانه در ایران برای پنج سال متوالی ساخته شود، نمیتوان منتظر کاهش قیمت بود، زیرا تقاضای انباشته پاسخگوی رد این خواهد بود. در این میان وقتی تورم در حال افزایش است، انتظار کاهش قیمت در بازار سرمایه که مقصد پساندازهای مردمی است، اشتباه است.
به گفته وی بسیاری از افراد برای دوری از تورم وارد بازار مسکن می شوند، به گفته وی بازار مسکن تحت تاثیر پنج عامل است: قیمت مصالح ساختمانی.
وقتی مسکن یک کالای سرمایه ای است
ستاریان ادامه داد: به عبارت دیگر وقتی مسکن از وضعیت کالاهای سرمایه ای خارج می شود و تعادلی حاصل می شود که عرضه و تقاضا همخوانی داشته باشد، طبیعی است که عدم تطابق عرضه و تقاضا طی دو دهه، در عرض یک سال و دو سال وجود داشته باشد. می توان جبران کرد برای بیش از یک دهه، با تولید انبوه مسکن، او اولین کسی بود که انتظار داشت بازار به حالت عادی بازگردد و حباب مسکن پاک شود.
به گفته وی، حذف مسکن از فهرست کالاهای سرمایه ای مستلزم تغییر در اقتصاد و تمرکز بر تولید است و این امر بدون اصلاحات ساختاری قابل انتظار نیست.
ستاریان با اشاره به برخی اظهارات مبنی بر ربط برجام به بازار مسکن، گفت: این ادعاها غیرعلمی و غیرمستند است و چنین تحلیلی نادرست است که در صورت احیای برجام، قیمت مسکن کاهش می یابد. می توان فرض کرد که مهار تورم از افزایش بیشتر قیمت ها جلوگیری می کند، اما کاهش آن موضوع دیگری است.
وی پیش بینی می کند که بازار مسکن ایران در صورت احیای برجام، وارد دوره ثبات قیمت ها با نوسانات محدود شود و به مهار تورم کل در آن بازار نیز کمک کند.
این کارشناس تاکید کرد: دوران رشدهای نجومی در بازار مسکن به پایان رسیده و نیاآباد چنین انتظاری داشت. این می تواند راه را برای ورود تقاضای واقعی به بازار هموار کند.
223223
منبع