
زهره قائینی و یک جایزه جهانی/ این جایزه و صاحبجایزه نیاز به معرفی ندارند
به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین، زهره گائنی برنده جایزه دومین مروج برجسته کتابخوانی IBBY-iRead (من می خوانم) شد. این جایزه توسط بنیاد Shenzhen Irid با همکاری دفتر بینالمللی کتاب برای نسل جوان (EBY) به منظور قدردانی از مروجین کتاب مشهور جهانی، حمایت میشود.
یاشار هدایی، عضو شورای کتاب کودک و از فعالان حوزه ادبیات کودک و نوجوان درباره انتخاب زهره قائنی به عنوان برنده جایزه ibby-iREAD 2022 می نویسد:
سوالی که این بار باید به آن پرداخت!
خبر اهدای جایزه جهانی آیرید (من میخوانم) زهره قائنی، چهرهای شناخته شده در عرصه فرهنگ و ادبیات کودک و نوجوان، نوید آغاز عصر شمسی و سال نو بود.
معیارهای انتخاب نامزدهای این جایزه مانند پایداری، تاثیرگذاری، الهام گرفتن، تحقیق، نوآوری در پروژه های کتابخوانی، تعهد و احساس مسئولیت و عشق به مطالعه، توانمندسازی کودکان برای مطالعه در مناطق محروم و همه با وضوح کامل در کتاب زهره قائنی است. فعالیت ها را می توان برای چندین سال و به طور مداوم مشاهده کرد. حتی به طور خلاصه در مورد موضوعات کار او، از مدیریت اجرایی تا پژوهش و از برنامه ریزی و اجرای برنامه با من بخوان تا نهادینه سازی در حوزه ارتقاء و گویی با این معیارها رو در رو هستیم و گویی معیارهایی از پرونده و ادامه کار زهره قائنی حذف شد. بنابراین، اعطای جایزه ایرید به زهره قائنی، به قول مولانا که «عدل آمده، اوضاع سر جای خود است»، عدالت کامل است.
هم جایزه و هم برنده جایزه بیشتر از آنچه که باید شناخته شده اند، اما مسئله نقش و کارکرد جایزه قابل تامل است. البته جایزه ایرید تاثیری بر عملکرد صاحبش ندارد. زهره قائنی پس از دریافت جایزه همان سبک قبلی را دنبال می کند. به همان مسیر قبلی ادامه خواهد داد. تاثیر جایزه به کیفیت و کمیت مواد آن بستگی ندارد. بنابراین این تاثیر را نمی توان در مقیاس کوچک و فردی سنجید و نیاز به مقیاس های بزرگ تری دارد.
در چنین لحظاتی اغلب این سوال مطرح میشود که «این گونه جوایز جهانی چه تأثیری بر ادبیات کودکان و فرهنگ کودکان ما خواهند داشت؟» اما این بار شاید سؤال برعکس مناسبتر و دقیقتر باشد: اهمیت این جایزه در اهمیت آن است. از اثر زهره قائنی و در پاسخ به این سوال متضاد و مجهول. اجازه دهید یک بار دیگر به تطابق معیارهای انتخاب با دستاوردهای زهره قائنی بازگردیم. استانداردهای بالا و اصول حاکم بر تلاش های برنده جوایز به این تلاش ها استعداد و توانایی الگوسازی و تکرار داده است.
اعطای جایزه ایرید توسط زهره قایینی بیش از هر چیز مقدمه ای بر یک تجربه ارزشمند و باشکوه ملی در جهان است. «تجربهای که میتواند از طریق دو کیفیت روشمند «و» نظاممند به عنوان الگویی برای جهان ارائه شود.
گائنی مدرس، نویسنده و پژوهشگر حوزه فرهنگ و تاریخ کودک، از مؤسسان پژوهشکده تاریخ ادبیات کودک و نوجوان، یکی از دو نویسنده اصلی مجموعه ده جلدی «تاریخ ادبیات کودکان» و نویسنده “تصویرگری کتابهای کودک”. او هم اکنون ریاست پژوهشکده تاریخ ادبیات کودک و نوجوان و برنامه ترویج کتاب «با من بخوان» را بر عهده دارد.
259259
منبع