
روسیه بعد از نفت ، نان ایران را در بازار فولاد هم آجر کرد
رضا شهرستانی، یکی از اعضای هیئت مدیره انجمن تولیدکنندگان فولاد در گفت و گو با «شرق»، از تخفیف 15 تا 20 درصدی فولاد روسیه و کاهش قیمت فولاد این کشور به دلیل تعرفه های سنگین خبر داد. درباره صادرات فولاد ایران به همین دلیل چین، افغانستان، تایلند و کره جنوبی که مشتریان بزرگ فولاد ایران بودند، این بار فولاد لازم را به روسیه سفارش دادند. وی تاکید می کند که با این اتفاق درآمد ارزی شش میلیارد دلاری ایران به خطر می افتد.
وقصادرات فولاد را متوقف کنید
جنگ روسیه و اوکراین برخلاف ادعای برخی رسانه های ملی، نه تنها فرصتی برای اقتصاد ایران ایجاد نکرده است، بلکه بازارهای نیمه فعال و تحریم شده کشور را یکی یکی به خطر انداخته است.
چندی پیش فعالان صنعت نفت از تخفیف 30 میلیون دلاری نفت روسیه و اختلاف 10 درصدی قیمت نفت ایران خبر دادند و گفتند تزارها مشتریان عمده نفت ایران مانند چین و هند را به بازارهای خود جذب کرده اند. اکنون گزارش شده است که بازار یکی دیگر از کالاهای عمده صادراتی ایران به سمت روس ها افت کرده است.
روسیه یکی از بزرگترین صادرکنندگان فولاد در جهان است و دارای ذخایر عظیم سنگ آهن است. با این حال، صادرات روسیه با شروع تحریم ها کاهش یافت. این در زمانی اتفاق افتاد که روسیه هزینه های سنگین جنگ را به بودجه کشور تحمیل می کرد و تزارها را به فکر کاهش قیمت و تخفیف های جذاب در صادرات خود انداخت.
آنقدر که بازارهای ایرانی را به خود جذب می کند. همزمان، دولت ایران به بهانه ایجاد ثبات در بازار داخلی، تعرفه های بالایی بر صادرات فولاد وضع کرد.
رضا محتشمی پور، معاون امور معادن و فرآوری مواد وزارت صنعت، معدن و تجارت درباره نرخ بالای صادرات فولاد در 30 فروردین 99 به صداوسیما توضیح داد که این نرخ ها 17 تا 22 درصد برای ساماندهی صادرات بوده است. بازار داخلی؛ اما صادرکنندگان فولاد تن به این توضیح نمی دهند و می گویند سالانه بیش از 30 میلیون تن فولاد در ایران تولید می شود و مصرف داخلی آن تنها 15 تا 16 میلیون تن است. بنابراین نگرانی از بازار داخلی هیچ توجیهی ندارد و دولت دغدغه بازار داخلی نداشته و به دنبال افزایش درآمدهای مالیاتی خود بوده است، به همین دلیل قیمت صادراتی فولاد ایران افزایش یافته و روسیه برای احمد خود تخفیف های بیشتری در نظر گرفته است. دنیانور، یکی از اعضای انجمن تولیدکنندگان فولاد شرق توضیح میدهد: صنعت فولاد ایران در سالهای اخیر با مشکلات زیادی برای دستیابی به بازارهای جهانی روبرو بوده و سالانه بین ۹ تا ۱۱ میلیون تن فولاد صادر میکند. در سال 1400 صادرات فولاد 6 میلیارد دلار ارز برای کشور ایجاد کرد. اما اکنون روسیه یکی یکی بازارهای ایران را در اختیار گرفته است و اقدام اخیر دولت برای افزایش تعرفه صادرات فولاد این مشکل را تشدید کرده و صادرات فولاد به کلی متوقف شده است. صنعت مختل شد. دنیا نور همچنین توضیح می دهد: صادرات نیازمند بازاریابی، بازاریابی، جلب اعتماد مشتریان و ثبات قانون در کشور صادرکننده، انجام تعهدات صادرکنندگان و … است. وقتی یک قانون جنحه به یکباره وضع میشود و کل مکانیسم بازار را مختل میکند، دو اتفاق میافتد: اول اینکه خریدارانی که نمیتوانند فوراً تعلل کنند، به فروشندگان دیگر مراجعه میکنند و دوم اینکه جلب اعتماد آنها بسیار دشوار خواهد بود. زیرا خریداران می گویند که وضعیت کشور شما نامشخص است و ممکن است نتوانید به تعهدات خود عمل کنید.
فولادسازان در حال کاهش تولید هستند
رضا شهرستانی، یکی دیگر از اعضای هیئت مدیره انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران نیز با تایید تصاحب بازار فولاد ایران توسط روسیه به «شرق» می گوید: صادرات دو ماهه فولاد تقریبا به صفر رسیده و بسیاری از شرکت ها تولید خود را کاهش داده اند.
به گفته وی، روسیه در حال حاضر بازارهای چین، افغانستان و خاور دور از جمله تایلند و کره جنوبی را از ایران می گیرد. در همین حال، ایران در دوران تحریم قیمت فولاد خود را 15 درصد کمتر از CIS کاهش داد. اما روسیه تخفیف های خود را به 20 درصد کاهش داده است. این در حالی است که افزایش تعرفه های صادراتی باعث گران شدن قیمت فولاد ایران نسبت به فولاد روسیه شده است. اما ناگهان تعرفه های نجومی بر صادرات فولاد اعمال می شود و با وجود اینکه بسیاری از کالاها از جمله فولاد در بورس خریداری نشده است، تصمیم به صادرات آنها گرفته می شود. اما تعرفه های سنگین صادراتی روسیه و کاهش قیمت، صادرات فولاد را تقریباً به صفر رسانده است و این امر هم در صنعت فولاد و هم در صنایعی مانند مس، آلومینیوم، روی، سرب یا پتروشیمی تکرار شده است.
وی ادامه می دهد: صادرات تنها از بخش فولاد تقریباً دو میلیون تن بلوکه شد و اگر بخواهیم زیان سایر صنایع را هم در نظر بگیریم، با قیمت فعلی بیش از پنج میلیارد دلار در بازار جهانی، درآمد ارزی حاصل شده است. تا به امروز گم شده است.» در عین حال، بسیاری از شرکت ها تولید خود را کاهش داده اند زیرا تولید دیگر برای آنها توجیه ندارد.
این در حالی اتفاق می افتد که با نزدیک شدن به گرم ترین ماه های سال و نزدیک شدن به چالش های تولید انرژی در ایران، فولادسازان احتمالا باید منتظر سهمیه بندی برق باشند.
آخرین گزارش وزارت نیرو نشان می دهد که برای اولین بار در فروردین ماه امسال واردات برق ایران از صادرات برق پیشی گرفته است. صادرات برق نیز در ماه گذشته با 54 درصد کاهش به 239 میلیون کیلووات ساعت رسید.
به این ترتیب ایران برای اولین بار واردکننده خالص برق شده و با افزایش مصرف برق در ماه های گرم سال، صنایع ایران از جمله فولاد باید منتظر قطعی برق و کاهش تولید باشند.
23302
منبع