
حرازی: توافق وین مستلزم عزم سیاسی آمریکاست/ توافق مهم است اما نه به هر قیمتی
سید کمال حرازی، رئیس شورای راهبردی روابط خارجی در سخنانی در اجلاس دوحه در سال 2022 گفت که آمریکا از برجام خارج شده و تعهدات ایران در این توافق را کاهش داده است. ایران ایجاد شد. همه تحریم های اعمال شده بر ایران اثر اقتصادی داشت. حتی در دوره اوباما هم هیچ حرکت عمده ای در همکاری های اقتصادی بین ایران و غرب رخ نداد.
وی با بیان اینکه ایران در دوران ریاست جمهوری اوباما در روابط بانکی نیز مشکل داشت، هرچند برجام باید این مشکلات را حل می کرد، افزود: حتی اروپایی ها بعد از اوباما و در دوران ترامپ و زمانی که او از توافق خارج شد، برای حل مشکلات کارساز نبود. آنها قول دادند که قوانین خاصی در قوانین اروپا برای محافظت از شرکت های اروپایی در برابر تحریم های ثانویه داشته باشند، اما فایده ای نداشت. اینستکس منتشر شد، اما کار نکرد.
رئیس شورای راهبردی امور خارجه تاکید کرد: بنابراین ما در این پرونده سابقه طولانی داریم. اکنون آمریکا از این توافق خارج شده و ایران نیز تعهدات خود را در قبال برجام کاهش داده است.
خرازی در پاسخ به اینکه آیا فکر می کنید واشنگتن تلاش می کند سپاه را از لیست سازمان های تروریستی خارج کند و پاسخ ایران چه خواهد بود؟ وی گفت: سپاه باید از این لیست خارج شود و این تنها مشکل نیست. بیش از 500 نهاد و فرد ایرانی تحت تحریم های آمریکا هستند که برخی از آنها تأثیر مستقیمی بر روابط ایران و غرب دارد.
وی ادامه داد: سپاه یک ارتش ملی است و ارتش ملی نباید به عنوان یک گروه تروریستی شناخته شود. حذف سپاه از لیست برای ایرانیان بسیار مهم است. اما این تنها مشکل نیست. مسائل دیگری مانند گارانتی و مسائل دیگر وجود دارد.
رئیس شورای راهبردی روابط خارجی با تاکید بر اینکه حذف سپاه از فهرست آمریکا موضوع مهمی برای ایران است، خاطرنشان کرد: البته جمهوری اسلامی ایران برای توافقی عادلانه و تامین کننده منافع کشور آماده است.
حرازی در پاسخ به سوالی درباره نقش جنگ روسیه در اوکراین در مذاکرات احیای برجام گفت: ایران موضع بی طرف فعالی در این زمینه اتخاذ کرده است. ما با هر دو طرف در تماس هستیم و نمیتوانیم تجاوز کشور دیگری را تأیید کنیم زیرا خودمان آن را تجربه کردهایم. مسئله روسیه و اوکراین باید از طریق مذاکره حل شود. پس باید ببینیم در آینده چه اتفاقی می افتد. صرف نظر از پیروزی یا شکست روسیه، با گسترش شکاف غرب و شرق و تأثیر این وضعیت بر خاورمیانه، تغییرات استراتژیک در پیش است، بنابراین باید آماده باشیم.
وی با انتقاد از روایت یک سویه رسانه های غربی به ویژه آمریکایی ها درباره جنگ روسیه در اوکراین، دلایل این جنگ را برشمرد و ادامه داد: روسیه تحریک شد و این تحریک به دلیل گسترش ناتو تا مرز روسیه است. به یاد داشته باشید که نه تنها روس ها به کشورهای دیگر حمله کرده اند، بلکه نیروهای دیگر از جمله ایالات متحده بارها به کشورهای دیگر حمله کرده اند. متأسفانه بحث حقوق بشر مورد سوء استفاده سیاسی قرار گرفت. رسانه های آمریکایی بر این واقعیت تاکید کرده اند که حقوق بشر در اوکراین نقض می شود و من این موضوع را تکذیب نمی کنم، اما در یمن و افغانستان سایر حقوق بشر بدون توجه به آن نقض می شود.
بر اساس برجام، رئیس شورای راهبردی امور خارجه در بخشی دیگر از سخنان خود درباره بررسی بازنگری در رفع تحریم ها گفت: بر موضوع بازنگری تحریم ها تاکید کردیم. ما باید زمان داشته باشیم تا لغو تحریم ها را بررسی کنیم و مطمئن شویم که از آن روز به بعد می توانیم روابط اقتصادی عادی با دیگران داشته باشیم.
حرازی در پاسخ به این سوال که آیا اگر سپاه از لیست آمریکا خارج نشود، در تهران به عنوان کشوری که برجام را نقض کرده است، متهم نمی شود، تاکید کرد: من با شما موافق نیستم. می دانید که این سپاه بود که کشور را از دست داعش نجات داد. داعش در سوریه و عراق بود و با تجزیه بغداد و دمشق قصد حمله به ایران را داشت اما ارتش ایران را نجات داد. سپاه نماد امنیت ایران است. همه در ایران به سپاه احترام می گذارند و خواستار حذف آن از لیست آمریکا هستند. سپاه در ایران نهادهای اقتصادی مهمی دارد و اگر از لیست آمریکا خارج نشود، روابط ایران و خارجی برقرار نخواهد شد. بنابراین حذف سپاه از فهرست آمریکا نه تنها از نظر غرور ملی ایران بلکه از نظر اقتصادی نیز حائز اهمیت است.
وی در پاسخ به این سوال که چرا کشورهای منطقه نمی خواهند سپاه از لیست آمریکا خارج شود، گفت: منظور شما از منطقه چیست؟ این دیدگاه درست نیست و اگر به مردم عراق، لبنان، سوریه، یمن و بسیاری از کشورهای دیگر نگاه کنید، سپاه را نیروی بسیار مفیدی می دانند. مخالفان سپاه در منطقه با این نیروی نظامی مخالفند زیرا به نیروهایی مانند آمریکا وابسته است. اما مردم منطقه مانند عراق، سوریه و سایر کشورهای مستقل ارزش سپاه و نقش آن را در مبارزه با گروه های تروریستی درک می کنند. آنها نیرویی بودند که با داعش می جنگیدند.
رئیس شورای راهبردی روابط خارجی نیز از عادی سازی روابط سوریه و کشورهای عربی استقبال کرد و تاکید کرد: از احیای روابط سوریه با کشورهای عربی استقبال می کنیم زیرا زمان بازسازی سوریه و دولت این وضعیت فرا رسیده است. این یک گروه تروریستی است، برخی از کشورهای عربی و غیر عربی از گروه های تروریستی حمایت کرده اند، اما ما به تجزیه کشور کمک کرده ایم.
حرازی در پاسخ به این سوال که اگر برجام احیا نشود، آیا ایران آمادگی تحمل فشار بیشتر را دارد؟ وی گفت: چه فشاری بیشتر از آنچه تاکنون شاهد بوده ایم ممکن است؟ ایالات متحده حداکثر فشار را اعمال کرد، اما پذیرفت که شکست خورده است. چه فشار دیگری می توانند تحمیل کنند؟ ما آماده مقاومت و پایداری اقتصاد خود هستیم. اگر به ایران بیایید، وضعیت عجیب به نظر می رسد. زیرا با وجود همه فشارها همه چیز در بازارها موجود است. حتی ایرانی ها هم خودشان کالاهای زیادی تولید می کنند. دلیل موفقیت ایران در مقابله با تحریم ها مقاومت و حفظ غرور ملی است.
وی در عین حال تاکید کرد: با همه اینها ما موافق توافق و برقراری روابط عادی هستیم و در این شکی نیست. اما اجازه نمی دهیم استقلالمان زیر پا گذاشته شود و تسلیم نخواهیم شد. به همین دلیل است که رسیدن به توافق مهم است، اما نه به هر قیمتی.
4949
منبع