
تحلیل روزنامه همشهری از گل کردن سرود “سلام فرمانده”
محتوای این سرود در بیشتر موارد حاوی ادبیات و مفاهیم مدرنیته نیست. حتی متاثر از اصل اصلی این اثر – یعنی گیلان – نام میرزاکوچک خان و ادعای کامل بودن، اما مشخص نیست. میرزا کوچک خان چه کار را تمام کرد؟ در تاریخ مشخص نیست.
اما راز جذابیت و گسترش این اثر که کشمیر را تا سوریه، اروپا و ایران متاثر کرده است چیست؟ من معتقد نیستم که این اثر محصول یک اتاق فکر عمیق و چند لایه زیر نظر متخصصان ادبیات، روانشناسی، جامعه شناسی و زمان باشد. قطعا سلیقه شخصی بود اما قابل تقدیر است. من از منظر «گفتمان» به معنای آن نگاه می کنم.
«گفتمان مهدویت» نه با ایمان، بلکه با نوآوری در مفاهیم و ادبیات و هنر ثابت و راکد می شود و تکرار عمده مفاهیم است.
راز اهمیت آن در شناسایی نسلها و اعصار است که اکنون بیفایده هستند و هنوز رسم جامعه در نقشهبرداری اجتماعی را به رسمیت نمیشناسند. جذابیت آن استفاده از مفاهیمی است که رنگ بسیار خوبی به هویت کودک می بخشد و جنبه ایده آل زندگی کودک را به تصویر می کشد. «با جثه کوچکم رئیس تو می شوم» دقیقاً به این معناست. «مَا أَسْتَعْلَ مِنْ عَلَى الصَّلاةِ» به معنای دست کوچکی است که از قدیم در نماز در عین حال جذابیت دارد و انتظار نمی رود که زیاد نماز بخواند.
این شناسایی نسلی است که از یک سری خانه و راهرو منتظر سربازان انقلاب اسلامی نیست. یکی از جالب ترین قسمت های آن «سیدعلی به نام نودش» است. او بر هویتی تأکید میکند که نزدیک به رهبری، حس برتری را نسبت به افراد مسن نشان میدهد و پیوند سیدعلی، «فرمانده» و الگوی حاج قاسم، معمای تکاملی را که کودکان و نوجوانان احساس میکنند، نشان میدهد. به زودی میبینمت. و معلوم است. یکی از جالب ترین پایان ها شروع بخش “من میثاق” است.
نوجوان برای خود آرمانی ترسیم می کند که پس از نوجوانی به دنبال آن خواهد رفت و آینده خود را در آیینه مهدویت می بیند. آرمان گرایی روح حاکم و قدرت این متن است. همان ضایعه ای که می تواند روح تابناک معنویت را بازتولید کند و در زندگی شاد و غربی امروز ما داشته باشد. ملی شدن و فراملی شدن این سرود دقیقاً به این دلیل است که هم محتوای آن و هم اجرای آن مختص نوجوانان و کودکانی است که هنوز دوران عصمت را به پایان نرسانده اند. در پس این قرائت، مواهب دنیا را نمی بینند و آمده اند تا در راه آرمان مهدویت از هویت خود دفاع کنند و از پیشینیان پیشی بگیرند. جذابیت او برای بزرگترها این است که در کودکی و در نبود چنین اشعاری، امروز این زندگی آرزومند را می خوانند. زبان فعال بدن و حرکات موزون دست، احساس مناسبی را برای این سن ایجاد می کند و دیگران را به خود جذب می کند و البته به فرموده مقام معظم رهبری هیچ اثری در تاریخ بدون ادغام با هنر نخواهد بود و این سرود نشان می دهد که هنر می تواند قدرتمندتر باشد. ما از هزاران تریبون
21302
منبع