
اهمیت پیش بینی زلزله در دنیای امروز
پیشبینی زلزله محصول فعالیتهای لرزهشناسی است و با هدف پیشبینی و اطلاعرسانی مکان، بزرگی و زمان (دقیق یا احتمالی) زمینلرزههای شدید در آینده و همچنین پیشبینی احتمال خطر زلزله (شتاب، شدت، سرعت طیفی) است. ، شدت ابزاری) برای دوره های زمانی کوتاه است.
پیش بینی زلزله یک علم است و زلزله قابل پیش بینی است
متأسفانه بر اساس فضای رسانه ای و فضای اداری منفی و همچنین برداشت عمومی از پیش بینی زلزله و نظر برخی از زلزله شناسان و غیر زلزله شناسان ما، همواره نگاه غالب به پیش بینی زلزله (انتظار عمومی) وجود دارد. زمان، مکان و بزرگی زلزله به شکلی مشخص ارائه شده است تا بتوان با پیش بینی مشکل، کمی قبل از وقوع حادثه، محل مورد نظر را تخلیه کرد. البته این ایده آل ترین وضعیت ممکن است و کمترین شانس دستیابی به چنین موقعیتی حداقل در کوتاه مدت وجود دارد. اما ما در تلاش هستیم تا علم پیش بینی زلزله را بر اساس برآوردهای احتمالی مطالعه و توسعه دهیم. با اعلام و هشدار در مرکز پیش بینی زلزله پژوهشگاه زلزله کاری انجام ندادیم. البته در آینده با بکارگیری تحقیقات کاربردی در مرکز پیش بینی زلزله در این زمینه می توان در زمینه های زیر پیشرفت کرد و در کوتاه مدت و میان مدت به نتایج عملی و عمومی دست یافت. پیگیری برنامه های پیش بینی زلزله به صورت آکادمیک در این مرکز و پروژه ها از شبیه سازی کاتالوگ زلزله برای مناطق بدون لرزه و آرامش موقت تا استفاده از داده های زلزله های کوچک ثبت شده برای پیش بینی خطر زلزله توصیه می شود. قویا حمایت شود.
اهمیت موضوع و رویکرد تحقیق و توسعه دانشگاهی در دنیای مدرن
برنامههای پیشبینی زلزله در حال حاضر در سرتاسر جهان اجرا میشوند تا بخواهند مبنای فیزیکی رابطه بین زلزله و وقوع احتمالی آنها را درک کنند. از سوی دیگر، یک برنامه بلند مدت ویژه برای گسل سن آندریاس (به نام خلاصه مشاهده گسل سان آندریاس: سافود) با مدیریت زلزله شناس برجسته مارک زوباک (زوبک)حدود چهار دهه است که دنبال میشود و شامل برنامههای حفاری دقیق، بررسیهای ژئوفیزیک و موارد دیگر است. در ناحیه گسلی سن آندریاس. در روسیه، پیش بینی زلزله توسط بررسی های ژئوفیزیکی (حدود 400000 کیلومتر در سراسر فلات وسیع روسیه) در سازمان های مختلف دنبال شده است. به عنوان مثال، در موسسه بین المللی پیش بینی نظری زلزله و ژئوفیزیک ریاضی (MITPAN) تحت نظارت آکادمی علوم روسیه، تلاشهای زیادی برای تخمین تئوری و مدلسازی رویدادها و زلزلهها و همچنین توسعه الگوریتمهای موفق برای پیشبینی کوتاهمدت و میانمدت زلزله انجام میشود.
چالش پیش بینی زلزله
با این حال، پیش بینی زلزله دشوار است، اما غیرممکن نیست (این عبارت مربوط به نوپوف است Knopoff زلزله شناس مشهور آمریکایی با الاصل روسی). برای موفقیت پیش بینی زلزله، باید بتوان زمان وقوع و زمان زلزله را حتی برای زلزله های کوچک تخمین زد.
چالش های آینده
اگرچه برخی از همکاران ما بر این باورند که تاکنون پیشرفت چندانی در زمینه پیشبینی زلزله به خصوص در ایران نداشتهایم (البته این نظر شخصی من نیست)، باید مشکل اساسی را در دیدگاهی که گاهی بر اساس آن میپرسیم، جستجو کنیم. پرش از ارتفاع برای دستیابی به نتایج ملموس، اما تلاش کمتری برای کمک به پاسخگویی به سوالات نظری در این زمینه صورت گرفته است. این مسائل اساسی باید در اکثر پروژه های تحقیقاتی در مؤسسه تحقیقاتی دنبال شود (این مؤسسه از بخش خصوصی حمایت نمی کند) و باید از کارشناسان برتر بین المللی برای کمک به هدایت چنین تحقیقاتی دعوت شود. چگونگی وقوع زمین لرزه در نقاط مختلف پوسته زمین در فلات ایران یکی از اصلی ترین سوالاتی است که تاکنون تلاشی برای پاسخگویی به آن صورت نگرفته است. دنباله این اتفاقات، اهمیت این حوادث زنجیره ای در ایران چیست، به ویژه پس از زلزله 96/08/21 از گله سرپل ذهاب به بزرگی 7.2 ریشتر؟ برای پاسخ به این نوع سوال، اگر حرکت می کنیم، گامی اساسی و مهم در زمینه پیش بینی زلزله (به ویژه در کوتاه مدت و میان مدت) برداشته ایم.
مزیت های توسعه مرکز پیش بینی زلزله به عنوان یک مرکز مستقل و محلی برای توسعه مرزهای لرزه نگاری
مرکز ملی پیش بینی زلزله (و نه عناوین دیگر مانند: مرکز پیش بینی، یا پیش بینی، یا مرکز پیش بینی، یا مرکز هشدار زلزله، یا مرکز توسعه فناوری زلزله) به عنوان یک مرکز مستقل می تواند و باید به مرکز توسعه مراجعه کند. تبدیل شدن به یک نوآوری در زمینه زلزله شناسی. استقلال آن تحرک آن را افزایش می دهد و به عنوان یک نیروی محرکه در زمینه علوم زمین می تواند جهت حرکت به سمت مرزهای زلزله شناسی امروز و آینده را تعیین کند. ما درگیر پیش بینی علمی بوده ایم و نتایج علمی پیش بینی زلزله (نه افراد در پیش بینی زلزله، بلکه نتایج علمی در سایر رشته های تخصصی) دستاورد قابل توجهی بوده است. در عین حال در مقابل شبه علم و علم ستیزی می ایستیم.
* استاد مهندسی زلزله شناسی پژوهشکده بین المللی زلزله و عضو دانشیار فرهنگستان علوم
منبع