
اجاره سر به فلک کشید/ مداخله دولت چگونه نرخهای اجارهبها را بالاتر برد؟
به گفته نایب رئیس اول اتحادیه مشاوران املاک، افزایش بیش از 25 درصدی اجاره بها در سال جاری غیرقانونی خواهد بود و به گفته وزیر راه و شهرسازی بر اساس مصوبات شورای اقتصاد سران کشورها، قرارداد مستاجران و صاحبخانه ها به طور خودکار تمدید می شود و هیچ مستاجر واحد مسکونی شما تمدید نخواهد شد.
با وجود اقدامات فوق، نرخ رهن و اجاره در نقاط مختلف پایتخت و حتی کشور افزایش سرسام آور داشت و در برخی از نقاط پایتخت، هزینه رهن واحدهای مسکونی به چندین میلیارد تومان و هزینه اجاره آنها به چند صد میلیون تن رسید. .
مهدی سلطان محمدی کارشناس مسکن با اشاره به اینکه این افزایش قیمت در بازار مسکن قابل پیش بینی بود؛ وی گفت: یکی از دلایل افزایش نرخ اجاره بها تورم عمومی است. قیمت ها به طور کلی همراه با تورم افزایش می یابد و نرخ تورم در سال های اخیر افزایش یافته است.
افزایش 9 برابری قیمت ملک در 5 سال
وی افزود: یکی دیگر از دلایل افزایش قیمت اجاره بهای واحدهای مسکونی این است که میانگین قیمت یک مترمربع واحد مسکونی در تهران از سال 1395 تاکنون 9 برابر شده است که این افزایش قیمت تاثیرگذار خواهد بود اما واقعیت این است که اجاره بها مطابق با قیمت ملک افزایش نیافته است و به دلایل بسیاری، اجاره بها مطابق با تورم در سالهای اخیر حرکت کرده است.
این کارشناس اقتصادی همچنین گفت: به طور معمول سرعت تغییر اجاره بها کمتر از مسکن است، زیرا با درآمد فعلی خانوار ارتباط نزدیک تری دارد، بنابراین تاثیر آن فوری نیست و بیشتر تحت تاثیر درآمد خانواده است تا تورم. . در سال هایی که رشد قیمت مسکن شتاب می گیرد، رشد اجاره بها کمی عقب می افتد و در سال های بعد که رشد قیمت مسکن کمی کند می شود، مانند امسال، اجاره بها تا حدودی این تاخیر را جبران می کند.
سلطان محمدی در ادامه گفت: طی 2 الی 3 سال گذشته گرایش اجاره بها با تورم مشهود بود و برای امسال نیز انتظارات این بود که اجاره بها با تورم همگام باشد اما دولت وارد میدان شد و اعلام کرد. که نرخ اجاره را کنترل خواهد کرد و از قضا صفرای سرکنگ بین افزایش یافته و دخالت دولت وضعیت بازار اجاره را دشوارتر کرده است.
این کارشناس اقتصادی در ادامه گفت: این مداخله دولت شرایط را به ویژه برای مستاجران جدید به شدت سخت کرد، زیرا مستاجران قبلی می توانستند از این قانون استفاده کنند و مکان را تغییر ندهند و آمادگی تخلیه را نداشتند و عرضه واحدهای مسکونی در این اواخر زیاد نبود. سالها و عرضه واحدهای اجارهای نیز به دلیل دخالت دولت کاهش یافته است، اما تقاضا همچنان بالاست و از طرفی مالکان میترسند که اگر واحدهای خود را اجاره کنند، سال آینده نتوانیم نرخ را تغییر دهیم. دولت مدام هشدار می دهد البته اجازه افزایش قیمت اجاره را نخواهیم داد.
وی در ادامه گفت: در نتیجه اکثر آنها وارد بازار نمی شوند تا ببینند چه اتفاقی می افتد و کسانی که وارد آن بازار می شوند، از آنجایی که باید ریسک کنترل های دولتی را در سال های آینده در محاسبات خود لحاظ کنند، عملا تقاضا می کنند. اجاره در کل دوره برای پوشش ریسک ها و در نتیجه مداخله دولت شرایط را برای مستاجران سخت تر کرد و نرخ اجاره بها را افزایش داد.
وارد چرخه کاهش تولید می شویم
سلطان محمدی در ادامه گفت: مداخله دولت در گام اول برای شهروندان جذاب خواهد بود زیرا به نظر می رسد نرخ ها تثبیت شود اما در گام دوم عرضه کنندگان از بازار عرضه خارج می شوند که بارها در بازارهای دیگر شاهد بوده ایم. به عنوان مثال تولیدکنندگان مرغ که تولید را متوقف می کنند یا تامین کنندگان واحدهای اجاره ای که واحدهای خود را به بازار نمی آورند و وضعیت برای سایر کالاها نیز به همین منوال است و در مرحله سوم این موضوع باعث افزایش قیمت در بازارهای مختلف می شود و در نتیجه چگونه است. ، وارد چرخه ای می شویم که چرخه کاهش تولید است.
وی ادامه داد: به جای چنین اقداماتی، دولت باید به وظایف خود عمل کند و سیاست هایی را اتخاذ کند که عرضه واحدهای استیجاری را افزایش دهد، مثلا زمین را با قیمت مناسب در اختیار تولیدکنندگان قرار دهد و فشار را از روی دوش تولیدکنندگان بردارد. امیدواریم بتوانیم اجاره بها را متناسب با تورم افزایش دهیم، زیرا اگر سرمایهگذاری به این نتیجه برسد که به مرور زمان از تورم عقب میماند، وارد آن بازار نمیشود و از آنجایی که مردم انتظار دارند دستمزد و حقوق آنها متناسب با تورم رشد کند. همچنین اجازه داده شود قیمت ها با تورم حرکت کنند، دولت نیز انتظار دارد درآمدهایش با تورم رشد کند و این از مالیات هایی که در نظر گرفته مشهود است.
223227
منبع