آمار تکان دهنده از درآمدهای نفتی ایران تا پایان قرن چهاردهم / کدام کشورها کمترین و بیشترین درآمد نفتی را دارند؟

بررسی ها نشان می دهد که فروش نفت ایران از نخستین سال های کشف نفت در اواخر قرن سیزدهم تا سال 1352 بالغ بر 26 میلیارد و هشتصد میلیون دلار بوده است که این رقم در فاصله سال های 1352 تا 1357 رشد عجیبی داشته است.

قرن چهاردهم را می توان قرن وابستگی عجیب ایران به نفت نامید. اقتصاد ایران به قدری در نفت غوطه ور است که جداسازی آن از این ماده سیاه نیازمند عملیات گسترده است.
دولت‌های ایران همواره کاهش وابستگی به نفت را در دستور کار قرار داده‌اند، اما در عمل این یکپارچگی همچنان مشکلی برای اقتصاد ایران است.

بسیاری از کارشناسان دلیل این امر را تورم بالا و بهره وری پایین می دانند. بسیاری از کارشناسان معتقدند که این میزان درآمد می تواند اهرم کافی و کافی برای دستیابی به توسعه باشد، اما برای ایران این اتفاق نیفتاده و ایران همچنان کشوری در حال توسعه محسوب می شود. وابستگی اقتصادی ایران به نفت از اواسط قرن چهاردهم با افزایش درآمدهای نفتی به طور قابل توجهی افزایش یافته است.

اولین قرارداد نفتی ایران با دارسی در زمان حکومت مظفرالدین شاه منعقد شد.

پس از اعطای امتیاز استخراج و بهره برداری نفت در سراسر ایران، به استثنای 5 استان شمالی، در سال 1280 شمسی. خاورمیانه را تجربه کنید و در نتیجه نام ایران به عنوان اولین خاستگاه صنعت نفت در خاورمیانه در تاریخ عملیات نفتی ایران در منطقه حاصلخیز جهان ثبت شده است.

پس از چندین سال تلاش مستمر و بی وقفه گروه اکتشافی بریتانیا، سرانجام در سال 1908 برابر با 1287 خورشیدی، اولین چاه اکتشاف و بهره برداری اقتصادی در منطقه مسجدسلیمان حفر شد. این چاه با ابزار ساده و ابتدایی آن زمان حفر شد و در سازند آسماری در عمق 338 متری زمین به نفت رسید و عملیات آن در سال 1290 با بازده روزانه 500 بشکه آغاز شد. ستون اول آمار این جدول درآمد نفت از دوره مظفرالدین شاه تا سال 1352 را تخمین می زند و این دوره اولین قرارداد نفتی است، در حالی که فوران نفت در ایران به اواخر دوره محمدعلی شاه بازمی گردد. در زمانی که نفت در آستانه تثبیت جایگاه خود در اقتصاد جهانی بود، ایران در چنگال یکی از عجیب ترین رویدادهای سیاسی برای ورود به دنیایی جدید بود.

READ  جزئیات پرداخت وام نوسازی واحدهای مسکونی در بافت فرسوده / وام قرض الحسنه و ودیعه مسکن در تهران به چه کسانی پرداخت می شود؟

افزایش درآمدهای نفتی، همراه با افزایش صادرات نفت از ایران، ایران را به درآمدهای افسانه ای از افزایش قیمت نفت واداشته است. درآمد نفتی ایران تنها بین سال‌های 1352 تا 1357 به بیش از 112 میلیارد دلار رسید، اما با انقلاب اسلامی درآمدهای نفتی تغییر کرد زیرا ایران به زودی مورد حمله همسایه غربی عراق قرار گرفت تا جنگی هشت ساله به راه انداخت.

این جدول میزان درآمدهای نفتی ایران در دوره های مختلف و فعالیت دولت های مختلف را نشان می دهد. برآوردها نشان می دهد که فرصت های سوزاندن از سال 2005 تا 2013 بسیار چشمگیر بوده است، به طوری که در این مدت بیشترین درآمد نفتی در تاریخ ایران بوده و ایران موفق به فروش بیش از 618 میلیارد دلار نفت در بازارهای جهانی شده است. اما این وضعیت چندان دوام نیاورد و در سال های پایانی دهه اول، ایران با اولین تحریم نفتی بزرگ خود مواجه شد. خروج ایران از بازار جهانی نفت زمینه ساز یک بحران بزرگ شد و شوک ارزی اوایل دهه 90 به ویژه پس از اتخاذ سیاست های پولشویی در قالب طرح مهر و مستقیم توسط دولت های نهم و دهم، نتیجه مستقیم آن بود. یارانه ها و این افزایش هزینه های دولت در مواجهه با کاهش درآمدهای نفتی.

اقتصاد ایران پس از برجام در سال 1394 با شرایط جدیدی مواجه شد و فروش نفت ایران در بازارهای جهانی از سر گرفته شد. با این حال، خروج ترامپ از برجام بار دیگر تحریم های نفتی را علیه ایران اعمال کرد. این تحریم همچنان در سال اول قرن جاری ادامه دارد و اکنون دومین تحریم نفتی در چهار دهه اخیر است.
در هر دو تحریم نفتی، ایران تحریم فروش نفت در بازارهای جهانی و مشتریان خاص را دور زده است، اما در عمل تخفیف محسوب می شود و هزینه تحریم شوکی برای اقتصاد ایران است.
باید دید آیا مذاکرات کنونی در وین می تواند تحریم نفتی این کشور را لغو کند یا خیر.

READ  هزینه رانندگی با ارزان ترین خودروی بازار؛ هزینه پشتیبانی سریع چقدر است؟

آمار فروش نفت ایران در سالهای قبل از انقلاب توسط مرحوم ترکان معاون سابق وزیر نفت و بخش دوم که درآمدهای نفتی ایران را بین سالهای 1357 تا 1359 تخمین می زند، توسط وحید شقاقی شهری، اقتصاددان و استاد هرازمی. تدوین شده است.

کره

223223


منبع

نمایش بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

دکمه بازگشت به بالا