آتلانتیک: جهان تقسیم شده است – خبر آنلاین

شومان در مقاله‌ای در مجله آتلانتیک نوشت: «به نظر می‌رسد حمله روسیه به اوکراین و مجموعه‌ای از تعطیلی‌های مربوط به تاج در چین هیچ وجه اشتراکی ندارند. با این حال، هر دو رویداد چرخشی را تسریع می‌کنند که جهان را به سمتی خطرناک سوق می‌دهد و آن را به دو نیمه تقسیم می‌کند، یکی در محور واشنگتن و دیگری در محور پکن.

دنیا نباید به آن سمت هدایت شود. سه دهه پیش، با فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی، به نظر می رسید جهانی شدن کشورهای مختلف را متحد می کند و جوامع را از طریق تجارت، اینترنت و آرمان های سیاسی روزافزون به شکوفایی می رساند. از نظر اقتصادی در هم تنیده است. انقلاب سرمایه داری چین امیدها را زنده کرده است که حتی این غول کمونیستی آنقدر در سیستم جهانی دموکراسی غوطه ور شود که با آن مخالفت نکند.

با این حال، با ورود به قرن بیست و یکم، تنها کسانی که عینک های بسیار خوش بینانه دارند، هنوز می توانند انتظار چنین آینده ای را داشته باشند، زیرا رویارویی سیاسی، ملی گرایی اقتصادی و ملی گرایی فرهنگی در سراسر جهان در حال ظهور هستند. بدتر شدن روابط بین واشنگتن و پکن، همراه با جاه طلبی های اقتصادی و استراتژیک چین، به رقابت جدید بین قدرت های بزرگ و نبرد ایدئولوژیک بین هنجارهای لیبرال و غیرلیبرال جهانی دامن زد.

و اکنون پیامدهای سیاسی بحران در اوکراین به طرق غیرقابل پیش بینی در سراسر جهان طنین انداز شده است و طولانی شدن ویروس کرونا این پتانسیل را دارد که چشم انداز اقتصاد جهانی را تغییر دهد. در حالی که روسیه به حملات خود ادامه می دهد و چین برای استراتژی مجموع صفر فشار می آورد، احتمال تشدید این تنش در رقابت بلوک جهانی در حال افزایش است.

رهبران چین مدت هاست که روابط خود را با سایر کشورهای جهان قطع کرده اند. در طول سال‌ها، شی جین پینگ سیاست‌هایی را با هدف «نظم جهانی متحول شده» یا «نظم جهانی دگرگون‌شده» که توسط پکن ایجاد و رهبری می‌شود، دنبال کرده است. او با یک سیاست خارجی تهاجمی جدید، به وضوح ایالات متحده را دشمن اصلی استراتژیک و اقتصادی چین می داند و سیستم جهانی تحت رهبری ایالات متحده را مانعی در برابر قدرت پکن می داند.

رهبر چین اقداماتی را برای کاهش وابستگی (و آسیب پذیری) کشورش به ایالات متحده و متحدانش انجام داده است و بر کمپین “خودکفایی” برای اطمینان از اینکه چین کنترل تولید کالاهای اصلی اقتصاد را کنترل می کند، تاکید کرده است. چین در تلاش است تا با تضمین زنجیره تامین و جایگزینی واردات با محصولات داخلی، از جمله ریزتراشه ها و جت های جامبو، به این مهم دست یابد.

READ  مقاله ای از وزیر خارجه سابق هند در اعتراض به فشار غرب بر روسیه

همچنین، ابتکار شی جین پینگ یک کمربند، یک جاده، که ظاهراً یک طرح توسعه برای ایجاد زیرساخت ها در کشورهای نیازمند است، در واقع برای تعمیق و فراتر رفتن از نفوذ سیاسی و تجاری چین در کشورهای در حال توسعه طراحی شده است.تجارت، مالی و فناوری مربوط به چین است. این جهت گیری مجدد از الگوی سرمایه گذاری چینی در سایر کشورها پیروی می کند: گزارش مؤسسه امریکن اینترپرایز در مورد سرمایه گذاری خارجی چین نشان می دهد که ایالات متحده مقصد اصلی شرکت های چینی برای سرمایه گذاری به صورت تجمعی است. آنها در سال 2016 به 53 میلیارد دلار رسیدند، اما به 3 میلیارد دلار در سال 2019 و یک میلیارد دلار در سال گذشته کاهش یافتند. علاوه بر اپیدمی ویروس کرونا، سوء ظن فزاینده شرکت های چینی نسبت به ایالات متحده نیز به کاهش سرمایه گذاری در ایالات متحده کمک کرده است. در این میان، مشارکت ها یک بار اهمیت بیشتری پیدا کرده اند.

به گفته پکن، بحران اوکراین احتمالاً تأیید می کند که مسیر شی جین پینگ بهترین راه برای آینده چین است. نمی توان مطمئن بود که در سر او و در ذهن سیاستمداران ارشدش چه می گذرد، اما می توان تصور کرد که آنها نگران تحریم های شدید غرب علیه روسیه هستند. حفاظت از چین در برابر چنین تحریم‌هایی یکی از انگیزه‌های اصلی سیاست «فاصله‌گذاری» چین است.

از بسیاری جهات، رویکرد جمع صفر چین به اقتصاد جهانی کمک کرده است. بدون یک بحران بهداشتی قابل توجه، اقتصاد و کارخانه های چین باز و فعال باقی مانده اند و زنجیره تامین چالش برانگیز جهانی را آرام کرده اند. با این حال، تعطیلی های اخیر باعث ایجاد عدم اطمینان … و شرکت های بین المللی را برای تنوع بخشیدن به منابع تامین خود در خارج از چین تحت فشار قرار داده است که منجر به افزایش هزینه ها و خطرات سیاسی می شود.

البته این شکاف بزرگ هرگز نمی تواند منجر به طلاق کامل شود. همانطور که تجربه پروژه مشکل دار ویسکانسین این شرکت نشان داده است، انتقال عملیات تولید در چین به شرکتی مانند فاکسکان تایوان، تامین کننده اصلی اپل، بسیار دشوار است. ایالات متحده و اتحاد جماهیر شوروی کاملاً تقسیم شده اند، دو بخش جهان آینده احتمالاً کم و بیش به هم مرتبط هستند.

با این حال، خطوط تقسیم بین دو نیمه روشن تر می شود. این واقعیت که جنگ در اوکراین هشداری برای ایالات متحده و اروپا در مورد تهدیدات جدید ناشی از تجاوزات استبدادی بود، به شکاف فعلی در احیای دموکراسی های فراآتلانتیک کمک می کند.

READ  فقط این مرد می تواند جنگ را پایان دهد، اما او نمی خواهد

همانطور که ناتو در اروپا قوی تر می شود، Quad در حال تبدیل شدن به یک عامل بازدارنده برای چین در آسیا بین استرالیا، هند، ژاپن و ایالات متحده است. در عین حال، ادامه حمایت پکن از مسکو، ستون فقرات یک ائتلاف ضد غربی را تشکیل می دهد که شامل رژیم های بی ثبات کننده مانند بلاروس و کره شمالی می شود.

از نظر اقتصادی، پکن و مسکو با یکدیگر همکاری می کنند تا وابستگی به غرب و متحدانش را کاهش دهند: چین مدت هاست به دنبال خلاص شدن از شر دلار است، چیزی که روسیه اکنون با آن دست و پنجه نرم می کند. از نظر فنی خطوط این گسیختگی پررنگ تر می شوند. چین قبلاً با یک فایروال بزرگ از اینترنت جهانی جدا شده است و سرمایه گذاری زیادی روی ریزتراشه ها، هوش مصنوعی و وسایل نقلیه الکتریکی می کند تا از رهبران فناوری در ایالات متحده، اروپا و آسیا جلوتر بماند.

این بار نیز مانند دوران جنگ سرد، برخی کشورها مغرضانه نخواهند بود. هند که چند دهه پیش پرچمدار عدم تعهد بود، اکنون در برابر سیاست چین به آمریکا نزدیک شده و در عین حال مانند پکن در برابر روسیه موضع نرمی اتخاذ می کند. با این حال، با ادامه این شکاف، کشورهای سراسر جهان به یک طرف یا طرف دیگر نزدیک خواهند شد. البته این سوگیری لزوماً مبنای ایدئولوژیک مشخصی ندارد. ویتنام کمونیست از ترس قدرت رو به رشد چین، به سمت ایالات متحده روی آورده است و پاکستان، متحد واشنگتن در جنگ سرد، اکنون روابط سنگینی با چین در قالب سرمایه گذاری کمربند و جاده دارد و عملاً به کشور مشتری چین تبدیل شده است.

بنابراین، جهان آینده از دو نیمه تشکیل شده است و پیوندهای اقتصادی در هر نیمه قوی تر از پیوندهای اقتصادی بین دو نیمه است. هر یک از این دو نیمه از فناوری جداگانه استفاده می کنند و هنجارهای سیاسی، اجتماعی و اقتصادی متفاوتی بر آن حاکم است. هر یک از این دو نیمه احتمالاً موشک های هسته ای خود را به سمت نیمه دیگر هدایت می کنند و با قدرت و نفوذ صفر رقابت می کنند. این دنیایی نیست که کسی بخواهد، بلکه دنیایی است که ناگزیر با آن روبرو خواهیم شد.

* درباره نویسنده: مایکل شومان مایکل شومان یکی از اعضای ارشد غیر مقیم شورای چینی شورای آتلانتیک است. او نویسنده کتابی با عنوان «ابر قدرت منقطع: تاریخ چینی جهان» و کتاب دیگری با عنوان «معجزه: معجزه مبارزه آسیایی برای ثروت»: معجزه: داستان حماسی جستجوی ثروت آسیاست.

311311


منبع

نمایش بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

دکمه بازگشت به بالا